Algae Scrubber

MerivesiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Levämattosuodatin on vedensuodatuslaite, joka käyttää valoa levien kasvattamiseen. Tässä prosessissa haitallisia kemikaaleja poistetaan vedestä kasvattamalla ravinteita sitovaa levää. Levämattosuodattimia voidaan käyttää makeassa ja suolaisessa vedessä. Se antaa altaalle kyvyn toimia kuin meri tai järvi käyttämällä fotosynteesiä ravinteiden sitomiseen.

Sisällysluettelo

Toimintaperiaate

Levämattosuodattimessa vesi liikkuu nopeasti hyvin valaistua pintaa pitkin, joka antaa pinta-alansa puolesta mahdollisuuden kasvattaa suuria määriä levää. Kun levät kasvavat, ne kuluttavat vedestä ravinteita kuten nitraatti, fosfaatti, nitriitti, ammoniakki ja ammonium. Nämä yhdisteet aiheuttavat yleensä ongelmia riutta-akvaarioissa, koska ne aiheuttavat levänkasvua ja suurina pitoisuuksina stressiä, sairauksia ja muita ongelmia akvaariokaloille, selkärangattomille ja koralleille. Oikein rakennettu levämattosuodatin saa levät kasvamaan kasvamaan nopeasti ja nimenomaan suodattimen pinnoille akvaarion sijasta. Suodattimen idea on kilpailla samoista ravinteista pääaltaan levien kanssa ja sitoa nämä ravinteet myöhempää poistoa varten.

Toteutus

Scrubber.jpg

Levämattosuodattimessa kannattaa antaa painovoiman liikuttaa vettä ja rakentaa yksinkertainen "vesiputoustyyppinen" suodatin. Yksinkertaisimmillaan se voidaan rakentaa muutamasta PVC - putken palasta ja karkeasta hyttysverkosta. Suodatin vaatii voimakkaan valon mieluiten molemmin puolin. Nopeasti virtaava vesi yhdessä voimakkaan valaistuksen kanssa antaa leville mahdollisuuden kasvaa nopeasti. Parhaimmillaan levämattosuodattimet ovat sitoneet ravinteita erittäin tehokkaasti ja vähentäneet, tai poistaneet kokonaan pääaltaassa kasvavat levät.

On todettu että ruskeat levät eivät ole yhtä tehokkaita ravinteiden sitojia kuin vihreät levät. Tämä johtuu siitä, että yleensä ruskeat levät ovat tiiviimpiä ja estävät valon pääsyn syvemmälle leväkerroksissa, mikä taas aiheuttaa alempien leväkerrosten kuoleman. Levien kuollessa ravinteet palaavat takaisin veteen ja uudelleen ei-toivottujen levien käytettäväksi. Vihreät levät sitovat enemmän ravinteita, koska alimmat kerrokset eivät kuole valon päästessä tunkeutumaan syvemmällä leväkerroksiin.

Rakentaminen

Putkitus

Tavallisen levämattosuodattimen rakentaminen lähtee liikkeelle noin 20 mm PVC - putkella, jossa on noin 3 mm leveä verkon pituinen aukko. Putkeen on sahattava mahdollisimman suora aukko ja tähän voi käyttää esimerkiksi dremeliä tai vastaavaa työkalua. Putkeen voi myös porata sarjan lukuisia pieniä reikiä vieri viereen ja aikaansaada näin tasainen virtaus.

Muoviverkko

Pala lasikuidusta tehtyä "hyttysverkkoa", tai mieluummin paksumpaa vastaavanlaista nylonverkkoa. Verkkoa kannattaa karhentaa, jotta levä pysyisi verkossa kiinni paremmin.

Valot

Valot asennetaan molemmille puolille ja kohdistetaan keskelle. Valoina voi käyttää perus ESL lamppuja, joissa on suuret heijastimet. Alle 6000 K värilämpötila toimii yleensä parhaiten. Valot ajastetaan päälle siten että ne ovat päällä 18 tuntia ja pois päältä 6 tuntia. Yöaikaan valot kannattaa olla päällä pH:n vakauttamiseksi.

Koko

Tavallisen levämattosuodattimen verkon koko on 1,7 cm2 jokaista akvaarion vesilitraa kohti. 170 cm2 (13 cm x 13 cm) -> 100 l, jossa valaisu molemmin puolin. ESL valojen teho pitää olla yhteensä vähintään 1/8 litramäärästä ja mieluiten 1/4. 100l -> väh. 2 x 12,5 W. Virtausta tarvitaan noin 60 litraa/cm. 10 cm pitkä aukko = 600 l/h.

Puhdistus

Noin viikon välein verkko poistetaan ja puhdistetaan levästä. Levää ei saa poistaa kokonaan, jotta se alkaisi kasvamaan nopeammin. Jos verkkoa ei puhdista tarpeeksi usein, alemmissa kerroksissa olevat levät kuolevat ja päästävät sitomansa ravinteet takaisin veteen.

Dremelleikkaus.jpg Screen.jpg Valo.jpg

Lähteet

Henkilökohtaiset työkalut