Kala-akvaario elävällä kivellä (FOWLR = Fish Only With Live Rock)

MerivesiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Esittely

Tämä niin sanottu FOWLR - akvaario on kala-altaan ja riutta-altaan välimuoto, jossa elävän kiven avulla luodaan jo hieman enemmän riuttatuntumaa. Elävällä kivellä varustettu kala-akvaario vaatii hieman enemmän huomiota vesiarvojen suhteen, kuin kala-akvaario ilman kiveä, etenkin jos tarkoituksena on pitää elävän kiven eliöstö rikkaana. Elävä kivi ja sen sisältämä pieneliöstö ja bakteeristo hoitavat akvaariossa kuitenkin biologisen suodatuksen tehokkaasti ja laadukkaalla elävällä kivellä saa akvaarioon luotua myös hieman enemmän sisältöä.

Elävän kiven edut

Elävällä kivellä varustetussa kala-akvaariossa myös kalat ovat usein astetta terveempiä, sillä kivien tuomat reviirirajat sekä piilopaikat luovat stressittömämmän elinympäristön kaloille. Myös vesi pysyy laadukkaampana elävän kiven biologisen suodatuskyvyn vuoksi.

Tekniset huomiot

Tämän tyyppisissä akvaarioissa valaistusta olisi hyvä olla kohtalaisesti, jos haluaa elävän kiven mukana tulevan kasvuston (makrolevät, viuhkamadot, polyypit sekä sienet) pysyvän hengissä. Vaihtelevaa virtausta tulisi olla myös, etteivät kivien huokoset tukkeudu kalojen tuottamasta jätteestä ja detrituksesta. Näissä akvaarioissa kun kaloja yleensä pidetään huomattavasti enemmän kuin riutta-akvaarioissa. Riittävän suuren vaahdottimen käyttöä ei voi myöskään korostaa liikaa.

Henkilökohtaiset työkalut