Kivien asettelu ja riutan rakentaminen

MerivesiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Usein aloitteleva merivesiharrastaja on katsellut etukäteen erilaisia merialtaita, ja saanut jonkinlaisen käsityksen siitä minkälaisen omastaan haluaa rakentaa. Elävän kiven valitseminen on monille myös hyvin henkilökohtainen asia ja tulevien kiviasetelmien rakentaminen vaatii tietyn malliset kivet. On suositeltavaa, että kivirakennelmat asennettaisiin kerralla paikoilleen eikä niitä muuteltaisi, ainakaan radikaalisti, ensiasennuksen jälkeen. Tällä tavoin akvaario lähtee käyntiin ja kypsymään omalla painollaan mahdollisimman tasaisesti.

Jos elävät kivet on valittu huolella, voi niistä rakentaa tukevan rakennelman ilman tuentaa. On kuitenkin varmistuttava siitä, ettei kivikasat pääse romahtamaan ajan saatossa. Tämän saavuttaa parhaiten asettamalla painavimmat ja suurimmat, mahdollisesti litteimmät kivet alimmaiseksi leveäksi alustaksi. Näiden päälle laitettavia kiviä on yksitellen hyvä varovasti liikuttaa ja testata, etteivät ne pääse liikkumaan suuresti mihinkään suuntaan. Monimuotoiset kivet usein loksahtavat paikoilleen kuin palapelin palat. Osa meriakvaarioon laitettavista kaloista ja selkärangattomista kaivavat pohja­hiekkaa kivien alta ja pelkästään tämä voi romahduttaa huonosti rakennetun kasan. Tästäkin syystä on suositeltavaa asentaa altaaseen ensin kivet ennen pohjamateriaalia.

Pilarimaisten kivikasojen ja kielekkeiden tekemiseen tarvitaan usein tukirakennelmia. Nämä on turvallisinta tehdä esimerkiksi pvc-putkista. Jotta rakennelmasta tulee tukeva, on kiviin porattava reikiä ja laitettava ne tehtyihin pvc-putki telineisiin. Myös nippusiteiden ja riuttasementin käyttöä voi hyödyntää kivien tukemiseen.

Kivien asettelussa on hyvä ottaa huomioon jo ennalta suunniteltu kalasto, jotta kaloille saa rakennettua riittävästi niiden tarvitsemia piilopaikkoja. Jos tarkoituksena on rakentaa riutta-akvaario, on myös korallien sijoituspaikat hyvä miettiä tässä vaiheessa. Veden on päästävä virtaamaan mahdollisimman hyvin myös kivikasojen läpi, sekä kaloille on jätettävä riittävästi vapaata uintitilaa.

Tulevien huoltotoimien kannalta kivikasat olisi hyvä rakentaa niin, että kiertovesipumppuja pääsee huoltamaan tarpeen mukaan ilman että kivikasoja tarvitsee purkaa. Myös lasien puhdistus jatkossa on huomioitava ja kivet aseteltava irti laseista sen verran, että esimerkiksi levämagneetti mahtuu niiden välistä.

Henkilökohtaiset työkalut