Korvausveden lisäys

MerivesiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koska merivesiakvaarioissa pidetään usein useampaa kiertovesipumppua (streamiä) vaihtelevan virtauksen saamiseksi sekä tehokasta valaistusta koralleja varten, on veden haihtuvuus runsasta. Veden haihtuessa suolapitoisuus nousee ja tämän ehkäisemiseksi on akvaarioon lisättävä vastaava määrä makeaa vettä. Tämän voi tehdä manuaalisesti kaatamalla vettä akvaarioon kiertovesipumpun läheisyyteen, jolloin se sekoittuu veteen nopeasti. Tämä tapa muodostuu kuitenkin pidemmän päälle työlääksi ja sitoo harrastajaa hoitamaan allasta pahimmassa tapauksessa päivittäin vaikka onkin hyvin nopea ja yksinkertainen toimenpide. Jokaisesta altaasta haihtuu vaihteleva määrä vettä, joten tämä on hyvin yksilöllistä. Vedenlisäyksen helpottamiseksi on kehitetty korvausvesiautomatiikka, jolla akvaarion hoito helpottuu huomattavasti.

Vedenpinnantasaajaksi (osmolaattori) kutsuttu korvausvesiautomatiikka sisältää anturin tai kohon, joka seuraa vedenpinnan laskua akvaariossa. Kun vedenpinta laskee, kytkeytyy pinnantasaaja päälle ja pumppaa makeaa vettä akvaarioon erillisestä astiasta niin kauan kunnes anturi / koho tunnistaa jälleen vedenpinnan nousun ja pumppu sammuu. Vedenpinnantasaajan voi asentaa pumppaamaan vettä joko pääaltaaseen tai ala-altaaseen. Monilta laitevalmistajilta löytyy vedenpinnantasaajia, joissa on kaksi anturia / kohoa. Toinen on tarkoitettu tunnistamaan vedenpinnan laskun ja toinen turvaamaan veden liikasyötön, jos vedenpinnantasaajaan tulee esimerkiksi toimintahäiriö. Tämän ennaltaehkäisemiseksi olisi vedenpinnantasaajan antureita / kohoja ajoittain hyvä tarkistaa, etteivät ne pääse esimerkiksi kalkkeutumaan kalkkiveden johdosta. Myös kohon suojaaminen on suositeltavaa, jos tämä sijaitsee pääaltaassa ettei altaassa olevat kotilot esim. mene kohoa liikuttelemaan tai pumppujen aiheuttama aaltoliike häiritse kohon toimintaa. Jos käytössä on imukupeilla kiinnioleva koho, on myös imukuppien kuntoa seurattava sillä ne kovettuvat ajan kanssa ja voivat irrota lasista. Monet harrastajat kiinnittävätkin nämä silikonilla kiinni lasiin.

Korvausvesiastiaksi sopii mikä tahansa puhdas astia, johon on helppo lisätä korvausvettä ämpärillä, letkulla tai kannulla. Korvausvesiastian koko olisi hyvä ottaa huomioon akvaariokokonaisuutta suunnitellessa, jotta sen saisi kätevästi sijoiteltua akvaarion kaapistoon tai sen läheisyyteen. Korvausvesiautomatiikka on myös mahdollista liittää suoraan vesijohtoveteen erillisellä venttiilillä. Tässä ratkaisussa on erittäinkin suositeltavaa tarkistaa laitteiden toimivuus tasaisin väliajoin ja käyttää laitetta jossa edellä mainittu ylitäyttöanturi löytyy. Mitä kookkaampi astia on, sitä pidempi sen täyttöväli on. Riippuen akvaarion vedenhaihtumismäärästä antaa tämä vapauden harrastajalle lomailla huoletta 1-4vkoa.

Henkilökohtaiset työkalut