Vaahdotin

MerivesiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Skimmeri.jpg

Vaahdotin on yleensä merivesiakvaarioissa käytettävä suodatuslaite joka poistaa vedestä valkuaisaineita ja muita likapartikkeleita ennen niiden hajoamista typpipitoisiksi yhdisteiksi kuten ammoniakiksi tai ammoniumiksi. Vaahdotin on ainoa suodatusjärjestelmä, joka erottaa ja poistaa orgaanisia jätteitä ennen niiden hajoamista. Kyseinen prosessi toimii pumppaamalla mahdollisimman pieniä ilmakuplia veden sekaan, joka saa valkuaisaineet sitoutumaan ilmakuplien pintaan. Ilmakuplat poistuvat vaahdottimen kuppiin tai muuhun tyhjennettävään säiliöön. Vaahdotinta myös kutsutaan usein riutta-akvaarion sydämeksi sen tehokkuuden vuoksi. Vaahdottimella on suuri vaikutus veden pilaantumisen estämiseen ja siten se muodostuu riutta-altaan menestyksekkään pitämisen kannalta yhdeksi tärkeimmistä laitteista.

Toiminta

Shittiä.jpg

Veden vaahdottaminen poistaa tiettyjä aineita kuten proteiineja ja aminohappoja käyttäen proteiinin omaa varausta niiden poistamisessa. Ilma/vesi rajapinnan sähköinen varaus sitoo proteiineja, jotka vaahdottuvat haluttuun tyhjennettävään säiliöön. Prosessissa poistuu myös monia muita haitallisia yhdisteitä kuten kuparia, raskasmetalleja, sokereita ja rasvahappoja. Myös muita hiukkasia poistuu kuten detritusta ja bakteereja. Ikävä kyllä vaahdotin myös poistaa hivenaineita ja korallien kannalta tärkeitä metalleja kuten jodia, magnesiumia ja strontiumia. Vaahdottimen tehoa voidaan parantaa rikkomalla ilmakuplat mahdollisimman pieniksi, jolloin ilma/vesi rajapintaa tulee enemmän ja vaahdottimen kyky poistaa haitallisia aineita tehostuu.

Suunnittelu

Cone Skimmer

Kaikilla vaahdottimilla on muutama perustekijä, jotka ei muutu. Kuplia tuotetaan kammioon, jossa on vettä. Kuplat nousevat kammiota ylöspäin vetämällä samalla proteiineja itseensä. Kuplat poistuvat erilliseen säiliöön, jossa ne tiivistyvät tummaksi nesteeksi, joka on helppo poistaa.

Hyvällä vaahdottimella on tiettyjä ominaisuuksia:

1. Mahdollisimman paljon ilma/vesi rajapintaa on tuotettava.
2. Veden on vaihduttava kammiossa proteiinien poistamiseksi.
3. Kuplien on annettava muodostaa vaahtoa proteiinien kanssa.
4. Vaahtoa ei saa poistaa ennenaikaisesti, jotta proteiinit nousisivat tehokkaasti.
5. Jätettä ei saa päästää takaisin kiertoon ja on tyhjennettävä säännöllisesti.

Tehokkaan toiminnan kannalta on vältettävä kuplien turbulenssia kammiossa. Tätä on saatu vähennettyä kartio cone - tyyppisellä kammiolla. Kartionmuotoinen kammio mahdollistaa kuplien poistumisen loivemmin, jolloin vaahdotuksen teho paranee kuplien säilyessä ehjänä. Kartiorakenteen paremmuudesta kiistellään edelleen, mutta käyttäjät ovat antaneet palautetta parantuneesta vaahdotustehosta. Nykyään kaikki parhaat vaahdottimet ovat cone - tyyppisiä.

Yksinkertaisia tapoja pumpata ilmaa veden sekaan ovat venturityyppinen ja hohkapuulla toimiva ratkaisu. Hohkapuulla toimiva tarvitsee erillisen ilmapumpun toimiakseen ja alhaisesta tehostaan johtuen sitä usein käytetään ainoastaan pienissä akvaarioissa. Venturitoiminen ilman lisäys mahdollistaa kuplien pilkkomisen pienemmäksi pumpun roottorin lapojen vaihtamisella meshwheel, pinwheel tai needlewheel tyyppiseksi, joka lisää vaahdottimen tehoa.

Henkilökohtaiset työkalut