Altaan asennus

MerivesiWiki
Versio hetkellä 16. helmikuuta 2012 kello 01.32 – tehnyt Akutila (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Altaan sijoitus

Meriakvaarion mallia ja kokoa miettiessä on sille hyvä olla mietittynä sopiva paikka asunnossa. Akvaario on hyvinvoidessaan näyttävä sisustuselementti ja sen sijoituspaikaksi sopii parhaiten tila, josta sitä voi vaivatta ihailla. Akvaarion sijoituspaikkaan ei saisi päästä suoraa auringonvaloa, eikä paikan lämpötila saisi vaihdella runsaasti. Isojen akvaarioiden kohdalla on syytä varmistua myös siitä, että lattiarakenteet kestävät tulevan akvaarion painon. Kerrostaloasunnoissa tämä on harvoin ongelma mikäli akvaario sijoitetaan kantavan seinän viereen, mutta esimerkiksi puurakenteisissa taloissa on syytä selvittää lattian kestävyys etukäteen isoa allasta suunniteltaessa. Koska akvaario tulee tarvitsemaan säännöllistä hoitoa, olisi paikka valittava siten, että hoitotoimenpiteet on helppo suorittaa. Meriakvaariossa on myös usein enemmän teknisiä laitteita kuin makeanvedenakvaariossa, joten sähköpistokkeen läheisyys olisi suotavaa.

Asennus

On erittäin tärkeää, että akvaario tulee asennettua suoraan. Useissa jalustoissa on säädettävät jalat, joiden säätömahdollisuutta on syytä ja pitääkin hyödyntää tarpeen tullen. Kun on varmistettu vatupassin avulla jalustan suoruus joka suunnasta, voi akvaarion nostaa jalustan päälle. Jalustan ja akvaarion väliin on suositeltavaa laittaa solumuovimatto, tai ohut styroxlevy, joka tasoittaa hieman pieniä epätasaisuuksia. Kehysakvaarioissa tämän tärkeys korostuu. Tämän jälkeen mittaus on hyvä tehdä uudestaan. Akvaario painaa vedellä täytettynä noin 1,2 kertaisesti litramääränsä (esim. 100 litran akvaario n. 120 kg). Jalustan tulee kestää tämä paino täysin suorana ja heilumatta, sillä lasi ei kestä vääntymistä. Meriakvaarioihin painoa tulee huomattavasti enemmän elävänkiven vuoksi, kuin makeanvedenakvaarioihin.

Jos akvaariota ei ole koeponnistettu vedellä tähän mennessä, olisi se syytä tehdä viimeistään nyt. Täytä akvaario hanavedellä ja varmista ettei mikään silikonisauma vuoda. Jos kyseessä on akvaario, joka sisältää putkien läpivientejä, on näiden tiiviys syytä tarkistaa myös. Kun akvaarion ja liitosten vedenpitävyys on todettu toimiviksi, voi akvaarioon asentaa muut laitteet paikoilleen. Jos akvaariossa on tarkoitus käyttää hanavettä, voi riuttasuolan sekoittaa tähän käytettyyn koeponnistusveteen. Suolan sekoitukseen on hyvä käyttää kiertovesipumppuja (streameja) apuna. Jos tarkoituksena on käyttää käänteisosmoosivettä, on akvaario tyhjennettävä koeponnistusvedestä ja täytettävä uudelleen käänteisosmoosivedellä. Suolan sekoituksen voi kuitenkin tehdä ensimmäisellä täyttökerralla samalla tavalla suoraan akvaariossa. Huomioithan kuitenkin, että suola ei liukene yhtä nopeasti kylmään käänteisosmoosiveteen. Akvaariota täyttäessä on hyvä muistaa jättää se hieman vajaaksi elävien kivien lisäämistä varten. Riuttarakennelmat on helpompi muodostaa kun allas on hieman vajaaksi täytetty.

Henkilökohtaiset työkalut