Altaan valinta

MerivesiWiki
Versio hetkellä 24. kesäkuuta 2012 kello 21.48 – tehnyt Kaa (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Yleisesti

Meriakvaarioharrastusta aloittaessa ja akvaariota valittaessa olisi hyvä miettiä muutama asia ennen hankintoja. Ensimmäisenä olisi hyvä miettiä minkälainen akvaariokokonaisuus tulee olemaan ja mitä lajeja akvaariossa haluaa pitää. Altaan eliöstö määrittelee pitkälle tulevan altaan koon sekä muodon. Kookkaaksi kasvavat ja pitkänmatkan uimarit tarvitsevat suuren ja pitkänmallisen akvaarion, kun taas rauhallisemmat kivenkoloissa vipeltävät lajit pärjäävät pienemmissäkin akvaarioissa. Akvaarion sijoituspaikka asunnossa on otettava myös huomioon sekä laskettava harrastukseen tarvittava budjetti. Yleissääntönä mitä isompi, sitä parempi toimii edelleen meriakvaariota valittaessa. Isompi vesimäärä antaa enemmän anteeksi aloittelevan harrastajan tekemiä tahattomia virheitä ja akvaarion vesi pysyy tasapainoisempana. Myös eliöstön hankinnan määrä kasvaa huomattavasti suuremmassa akvaariossa.

Altaan valmistusmateriaali

Akvaario voi olla valmistettu lasista tai akryylista. Suomessa suosiossa on pääasiassa lasiset akvaariot, mutta muutamia akryylista valmistettuja altaitakin on. Akvaarioksi käy hyvin kokolasiakvaario tai alumiinilistoilla koristeltu kehysakvaario. Aikoinaan on suositeltu välttämään kehysakvaarioiden käyttöä, sillä niiden sisältämä alumiini liukenisi ajansaatossa akvaarioveteen. Tästä ei kuitenkaan harrastajat ole havainnut suurempaa haittaa ja jos asia epäilyttää, voi alumiinilistat suojata läpinäkyvällä akvaariosilikonilla.

Altaan malli

Yleisin käytetty akvaariomalli on perinteinen suorakaiteen muotoinen allas. Myös etunurkistaan viistotettu allas (erkkerimallinen)on suosittu, koska näissä altaissa virtaukset saadaan luonnollisemmin pyörteisemmiksi. Elävää kiveä sisältävää allasta mietittäessä korostuu akvaarion mallissa sen syvyys (mitta etulasista takalasiin), jotta saadaan luotua syvempi vaikutelma ja kivet ovat syvempään altaaseen helpompi asetella tukeviksi rakennelmiksi. Muita käytettyjä allasmalleja ovat kuutio- /kulma-akvaariot. Suomesta löytyy luotettavia akvaariovalmistajia, jotka tekevät mittatilauksen mukaan harrastajalle juuri sopivan mittaisen ja mallisen akvaarion. Kaarevalasiset akvaariot ovat usein hintavampia kuin suoralasiset ja joidenkin mielestä akvaarion katseleminen on silmille raskaampaa kaarevan lasin läpi. Erilaisiin altaisiin olisi siis hyvä tutustua ennen päätöstä.

Altaan tulevia muita mittoja miettiessä, on hyvä ottaa huomioon myös muu tekniikka jotta ne ovat riittävät. Korkean malliseen altaaseen tarvitaan tehokkaampi valaistus, jos koralleja asetellaan myös pohjantuntumaan ja pitkänmalliset altaat tehokkaampia kiertovesipumppuja, jotta vesi liikkuu koko pituuden mitan.

Valmispaketit

Merivesiakvaarioita saa nykyään valmispaketteina, jotka tulevat yleensä edukkaammiksi kuin irrallisista laitteista rakennettu kokonaisuus. Monissa valmispaketeissa on harmillisesti vain tekniikka suunniteltu niukalle kalastolle sekä helpoimpien korallien kasvattamiseen. Jos toiveena on kasvattaa altaassa vaativampia koralleja, on usein valmispakettien valaistusta muutettava. Valmispaketteja tutkiessa on hyvä selvittää pystyykö niihin kätevästi lisäämään valaistusta, vai joutuuko koko valaisimen vaihtamaan toisenlaiseksi jolloin pakettihinnan etuus vähenee.

           Valmisallas.jpg            Valmisallas 2.jpg
Henkilökohtaiset työkalut