Korallit

MerivesiWiki
Versio hetkellä 11. syyskuuta 2011 kello 12.10 – tehnyt 212.54.22.28 (keskustelu)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Meriakvaarion näyttävyyden luo usein kalojen lisäksi siellä elävät korallit. Korallit eivät ole kasveja, niinkuin monella on käsitys. Korallit ovat polttiaiseläimiä, joita löytyy väreiltään, rungoltaan, muodoltaan, kasvultaan ja jopa käyttäytymiseltään paljon erilaisia.

Korallit jaotellaan usein muutamaan pääryhmään; kivikorallit (SPS- ja LPS-kivikorallit), pehmytkorallit, polyyppikorallit sekä merivuokot. Näiltä jokaiselta löytyy omat vaatimuksensa sekä hoidolliset tarpeet, joihin harrastajan olisi hyvä perehtyä korallialtaan suunnitteluvaiheen alussa.

Monet korallit puolustavat elintilaansa aggressiivisesti. Toisen lajin yksilön ollessa liian lähellä, voivat ne kasvattaa polttiaislonkeroitansa jotka ovat normaaleita pyyntilonkeroita pidempiä.

Monissa koralleissa elää symbioottisia zooksantellileviä, jotka tuottavat ravintoa korallille yhteyttämällä. Useat korallit myös pyydystävät vedestä planktonia pyyntilonkeroillaan.

Korallien kudoksissa on monenlaisia pigmenttejä, jotka antavat niille niiden tyypilliset värit. Ruskeat sävyt syntyvät yleensä symbioottisista zooksantellilevistä, mutta on myös ruskeita väriaineita, joita kutsutaan skelotiineiksi. Ommokromit tuottavat keltaista, punaista tai ruskeaa. Karoteenin johdannaiset, joita korallit saavat ravinnostaan, tuottavat kirkasta punaista, oranssia ja kelta-oranssia. Porfyriinit ja biliinit tuottavat vihreää, ja pretiinit, puriinit sekä flaviinit tuottavat sinistä, keltaista ja punaista.

Henkilökohtaiset työkalut