Mikä ihmeen merivesiakvaario?

MerivesiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sinijalkainen erakkorapu
Merivesiakvaario on yksi akvaarioharrastuksen muoto, jossa rakennetaan merivesissä eläville eläimille suljettu elinympäristö.

Erilaisia merivesiakvaariokokonaisuuksia löytyy miltein yhtä monta kuin on harrastajiakin, vaikka ne pääasiassa toimivat samoin perustein. Myöhemmissä osioissa on kerrottu enemmän erilaisista akvaariotyypeistä tarkemmin.

Merivesiakvaarioiden pääasiallinen eroavaisuus muihin akvaarioharrastustyyppeihin on vedessä oleva suola sekä tietenkin merivedessä elävä eliöstö. Suurin osa kotiakvaarioissa olevista eläimistä ja kaloista on peräisin trooppisilta merialueilta, mutta Suomesta löytyy myös jokunen kylmävetinen merivesiakvaario. Suurimmat näistä löytyvät Helsingin yleisöakvaario SeaLifesta.

Merivesiharrastus Suomessa on selkeästi vähäisempää kuin muu akvaarioharrastus makeanveden kalojen kanssa. Tähän on vaikuttanu pääasiassa harrastusta kohtaa liikkuva legenda, jonka mukaan merivesiakvaarion pitäminen olisi huomattavasti vaikeampaa kuin makeanvedenakvaarion. Joskus näin on ollutkin, sillä merivesiakvaarioita koskevaa tietoa ei juuri suomenkielellä löytynyt eivätkä eläin- ja akvaarioliikkeet vielä palvelleet niin laajasti merivesiharrastajia kuin nykypäivänä.

Usein merivesiakvaarion, varsinkin riutta-akvaarion pitäminen on tekniikkapainotteista ja tämä vetää miespuolisia harrastajia puoleensa. Todellista harrastajamäärää ja sukupuolijakaumaa ei tällähetkellä ole tarkkaan tiedossa. Olemme kuitenkin sitä mieltä, että mielenkiintoisista teknisistä laitteista huolimatta merivesiakvaarioharrastuksen päämotiivina tulisi olla itse eliöstö, niiden seuraaminen ja niiden menestyksekäs pitäminen akvaariossa. Hyvinvoiva riutta-akvaario on omistajalleen erittäin palkitseva ja usein erittäin näyttävä kokonaisuus.

Henkilökohtaiset työkalut