Riutta-akvaario

MerivesiWiki
Versio hetkellä 15. helmikuuta 2012 kello 00.44 – tehnyt Akutila (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Esittely

Riutta-akvaario on merivesiakvaario, jossa kalojen lisäksi pidetään runsasta lajikirjoa erilaisia selkärangattomia ja koralleja. Riutta-akvaarion perustana on eläväkivi, joka yhdessä altaan pieneliöstön kanssa toimii pääasiallisena akvaarion biologisena suodattimena. Riutta-akvaariot sisältävät usein myös enemmän akvaariotekniikkaa veden puhtaanapidon ja vesiarvojen tasapainossapidon vuoksi. Tarpeellista on myös huolehtia riittävästä valaistuksesta, sekä voimakkaammasta, vaihtelevasta vedenkierrosta.

Riutta-akvaariota perustettaessa pyritään jäljittelemään pitkälle luonnon olosuhteita. Eläväkivi tuo koralleille kasvualustaa, bakteeristolle sekä pieneliöstölle elinpaikkoja sekä kaloille suojaa. Tekniikka hoitaa altaan veden virtauksen, riittävän valaistuksen koralleille, sekä veden puhdistuksen. Altaassa olevat korallit tuovat lisähaastetta ja niiden ylläpitämiseksi ja kasvun lisäämiseksi tekniikkaan on usein lisättävä annostelupumppuja, jotka lisäävät tarvittavat lisäaineet koralleille. Vedenvaihdon osalta ei juuri automatiikkaa ole harrastajilla käytössä, mutta muilta osin akvaarion saa hyvin pitkälle automatisoitua huoltovapaammaksi. Tämä olisi hyvä huomioida jo akvaariokokonaisuutta rakentaessa, sillä jälkikäteen tekniikan sijoittelu voi tulla ongelmaksi.

Kustannukset

Pieni Acropora sp. - fragi liimattuna eläväänkiveen koralliepoksin avulla
Kaikista merivesiakvaariotyypeistä riutta-akvaario on sekä perustamis-, että ylläpitokustannuksiltaan selvästi kallein. Perustamisvaiheessa kustannuksia voi leikata hankkimalla teknisiä laitteita käytettynä ja mikäli tee-se-itse - henkeä löytyy, voi esimerkiksi jalustan, altaan tai jopa teknisiä laitteita rakentaa itse. On syytä selvittää jo perustamisvaiheessa hankintakustannusten lisäksi myös kuinka paljon rahaa kuluu altaan ylläpitomenoihin kuten ruokaan, suolaan, lisäaineisiin, sähköön ja veteen. Vain riittävällä selvitystyöllä voidaan olla varmoja siitä, että allasta kyetään hoitamaan sen vaatimalla tavalla tasaisesti ja varmasti vuosien ajan.

Aloituskustannuksista suurin teknisten laitteiden ja altaan lisäksi lienee eläväkivi. Tuoreen elävänkiven hinta Suomalaisilla akvaariomarkkinoilla liikkuu välillä 10 - 30e/kg ja käytettynä kiveä voi saada myös alle 10e/kg.

Rahaa riutta-akvaarioon saa uppoamaan loputtomia määriä, mutta myös perustamiskustannusten jälkeen voi esimerkiksi eliöstön hankintakuluja pienentää ostamalla koralleja pieninä alkuina (frageina) muilta harrastajilta tai pieninä yksilöinä akvaarioliikkeistä. Pienen fragin isoksi kasvatukseen voi toki korallista riippuen mennä paljonkin aikaa, mutta kyseessä on muutenkin harrastus jossa vain huonot asiat tapahtuvat nopeasti.

Käytäntö on osoittanut että kohtuullisesti varustetun riutta-akvaarion perustamiskustannukset ovat yleensä luokkaa 10e/vesilitra. Tämä on hyvä nyrkkisääntö jonka pohjalta voi harkita itselleen sopivaa allaskokoa.

Riutta-akvaario pitkäaikaisena harrastuksena

Riutta-akvaario lienee Suomessa olevista merivesiakvaariotyypeistä kaikkein yleisin. Kala-akvaariota suuremmista hankinta- ja ylläpitokustannuksista huolimatta riutta-akvaariot ovat saavuttaneet meriharrastajien keskuudessa suurimman suosion ja tähän lienevät pääsyynä halu pitää akvaariossa eläviä koralleja ja monipuolista biodiversiteettiä. Tällaisen biodiversiteetin muodostuminen ja altaan vakiintuminen tarvitsee kuitenkin riittävästi aikaa ja riutta-akvaarioille on ominaista toimia vanhetessaan aina vain vakaammin ja pienemmällä vaivalla. Hyvin kypsynyt riutta-akvaario kykenee tarjoamaan haastavillekin eläimille vakaat elinolot ja riittävästi elävää ruokaa planktonin muodossa. Nykypäivänä Suomesta ei kuitenkaan löydy montaa riutta-akvaariota, joka olisi kypsynyt koskemattomana useamman vuoden ajan. Erinäisten syiden vuoksi moni harrastaja on joutunut muokkaamaan akvaarion sisustaa, päivittämään tekniikkaa tai esimerkiksi muuton vuoksi purkamaan koko altaan. Näistä syistä on vielä vain vähän tietoa siitä, kuinka monta vuotta kerran rakennettu suljettu systeemi voisi toimia ilman ongelmia. Tästä syystä monia aloittelevia harrastajia kehoitetaan miettimään tarkkaan esimerkiksi tulevan akvaarion koko, jotta sitä ei aivan lyhyen ajan sisään tarvitsisi päivittää suuremmaksi. Jatkuva allaskoon suurentaminen tuo myös lisäkustannuksia harrastukseen.

Riutta-akvaario on merivesiakvaariotyypeistä eliöstöltään monipuolisin ja sen elämää seuratessa saa kokenutkin harrastaja kulumaan hetken jos toisenkin.

Henkilökohtaiset työkalut