Valaistus

MerivesiWiki
Versio hetkellä 17. elokuuta 2011 kello 19.46 – tehnyt 212.54.22.28 (keskustelu)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Merivesiakvaarion valaistuksen määrittelee pitkälle altaaseen tuleva eliöstö. Kalat eivät tarvitse valoa elääkseen, mutta koralleille valo on sitäkin tärkeämpi tekijä. Useat korallit omaavat symbioottisen levän kudoksensa pinnalla, joka vaatii oikeanlaista valoa elääkseen. Koralli joka omaa tämän levän, saa siitä energiaa. Jos valoa ei ole riittävästi, levä kuolee, koralli menettää värejään ja energian saanti vähenee. Symbioottisen levän omaavat korallit pysyvät siis hengissä ilman erillistä ruokintaa. Lisäruokinta edistää niiden kasvua sekä parantaa niiden värejä, joten se on symbioottisesta levästä huolimatta erittäin suositeltavaa. Erilaisille koralleille on määritelty kuinka paljon valoa ne tarvitsevat. Tämä auttaa harrastajaa valikoimaan omaan altaaseensa sopivan valaistuksen sekä koralleilleen sopivan paikan altaassa. Yleisimmin valaisimiin tehdään väriyhdistelmiä, joista löytyy voimakkaan kirkasta valkoista valoa (yli 10 000 kelviniä) sekä sinivaloa (yli 16 000 kelviniä) korostamaan kalojen sekä fluorisoivien korallien värejä, unohtamatta niiden vaikutusta luoda merellisen sinisen tunnelman.

Valaistusvaihtoehtoja on nykyään monenlaisia. Pitkään suosiossa olleet HQI-valaisimet (monimetallivalaisimet) ovat jäämässä pikkuhiljaa taka-alalle. Nämä HQI-valaisimet tuovat elävänoloista väreilyä ja varjostuksia altaaseen, mutta korkean lämmöntuoton vuoksi ne ovat väistymässä uusien valaistusratkaisujen tieltä.

Ei niin uusi, mutta nykyään eniten käytössä oleva T5- loisteputkivalaistus löytyy monien harrastajien altaista. T5-loisteputki on normaalia loisteputkea ohuempi ja tehokkaampi wattimäärältään. Loisteputkivalaisimien etuna on niiden laaja värivalikoima, josta jokainen harrastaja löytää omalle altaalleen ja omaa silmää miellyttävän yhdistelmän. Loisteputkivalaiset eivät myöskään tuota lämpöä samoin tavoin kuin edellämainittu HQI-valaisin ja antaa laajemmalti valotehoa koko altaalle.

Uutena ratkaisuna markkinoille on tullut LED- valaisimet. Nämä valaisimet tuovat altaaseen hieman sitä väreilyä, jota HQI-valaisimista jäätiin kaipaamaan sekä vähäistä lämmöntuottoa, jota T5-valaisimet pystyivät tarjoamaan. LED-polttimoille on määritelty pidempi käyttöikä mitä loisteputket tai HQI-polttimot eivät ole pystyneet tarjoamaan. Näin polttimoiden vaihdosta aiheutuvat kustannukset jäisivät vähemmälle, toki LED-valaisin itsessään on arvokas.

Usein merivesiakvaarioon asennetaan valaisin katosta roikkumaan kansilasien puuttumisen vuoksi sekä akvaarion huollon helpottamiseksi.

Henkilökohtaiset työkalut