Muut selkärangattomat

MerivesiWiki
Versio hetkellä 25. kesäkuuta 2012 kello 02.52 – tehnyt Kaa (keskustelu | muokkaukset)

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Meriakvaariossa pidetään usein kalojen ja korallien lisäksi muita selkärangattomia eläimiä. Nämä ovat omalta osaltaan tärkeä osa akvaarion toimivuutta. Monet selkärangattomat ovat sellaisia, joita ei juuri näe päiväsaikaan niiden yöaktiivisuuden vuoksi. Nämä eläimet liikkuvat kivien koloissa ja etsivät ruokansa akvaarion pohjasta, kivistä tai suodattavat sitä vedestä. Kalojen ruokinnasta ylijäävä ruoka tulee useasti niiden ravinnoksi tavalla tai toisella, eikä näitä tarvitse juuri erikseen ruokkia. Nämä toimivat siis pitkälle altaan talonmiehinä.

Monia selkärangattomia tulee usein elävänkiven mukana. Kaikki näistä ei ole täysin toivottuja, ja osa menehtyykin altaan kypsytysvaiheissa.

Altaaseen tarkoituksella hankittuna selkärangattomia ovat esimerkiksi erilaiset kotilot, katkaravut, meritähdet, merisiilet, merimakkarat, viuhkamadot jne..

Sisällysluettelo

Katkaravut

Amboinensis.jpg

Riutoissa voi pitää monia erilajisia katkarapuja samanaikaisesti ja näillä on usein tärkeitä tehtäviä suoritettavana. Tutuimmat katkaravut riutta-altaissa ovat puhdistajaravut (lysmata amboinensis, lysmata debelius). Nämä ravut roikkuvat usein päivisin kivien alapinnalla ja pitävät huolen kalojen loisten häädöstä nyppimällä ne irti kalan ihosta. Kaloille tämä symbioosi on tuttua, ja ne itse hakeutuvat rapujen luokse hoidettaviksi, jos kärsivät ulkoloistartunnasta. Myös petokalat (simput, mureenat) osaavat kunnioittaa tätä rapujen työtä ja antavat rapujen mennä suuhun asti puhdistamaan kiduksia.

Lysmata- suvusta löytyy muitakin lajeja, mutta näillä ravuilla on riutassa muita tehtäviä hoidettavana. Näistä tutuimpia ovat Lysmata wurdemanni ja Lysmata kuenkenthali, jotka ovat erikoistuneet monia riuttaharrastajia kiusaavien lasiruusujen (Aiptasia sp.) tuhoamisessa.

Wurdemanni.jpg

Monet katkaravut lisääntyvät akvaarioissa, mutta tehokkaiden pumppujen ja tekniikkalaitteiden vuoksi nämä ravujen larvat joutuvat usein korallien ruuaksi. Meriharrastajat ovat näitä rapuja useammankin kerran yrittäneet kudettaa, kuitenkin siinä epäonnistuessaan. Rapujen poikaset ovat erittäin herkkiä ja käyvät monia larvavaiheita läpi ensimmäisten elinviikkojensa aikana.

Meritähdet

Riutassa pidettäviä meritähtiä löytyy useampia erilaisia. Näistä tunnetuimpia ovat käärmemeritähdet (ophiolepis, ophiocomina, ophiomastix- suvun tähdet). Käärmemeritähdet asustavat joko kivien koloissa tai kivien alla pitäen ne detrituksesta ja ruuanjäämistä puhtaana. Valtaosa näistä ovat riuttaturvallisia, pois lukien vihreä meritähti (Ophiarachna incrassata), joka on tiettävästi loukuttanut akvaariosta pieniä kaloja.

Muita riutassa pidettäviä meritähtiä löytyy enemmän kivissä, hiekalla ja laseilla liikkuvista lajeista (Linckia, Fromia, Archaster -sukuiset tähdet). Näiden ruokavalion on oltava monipuolisempaa kuin mihin usein riutta-altaissa pitkäaikaisesti pystytään ja siksi nämä kuolevatkin usein ennenaikaisesti.

Fromia.jpg Celerina.jpg Superba.jpg

Merisiilet

Gratilla.jpg

Merisiilet ovat meriakvaarioissa tehokkaita levänsyöjiä. Tunnetuimmat näistä ovat pienimpien lajien joukossa oleva siniraidallinen, Mespilia globulus sekä monivärisempine piikkeineen liikuskeleva Tripneustes gratilla. Näistä molemmat siilet ovat myrkyttömiä ja riuttaturvallisia. Mespilia globulus syö pääasiassa kuitu- ja viherleviä, kun Tripneustes gratilla syö näiden lisäksi myös purppuran väristä kalkkilevää.

Kotilot

Henkilökohtaiset työkalut