Lämpötilan hallinta

MerivesiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alueilla, joista monet merivesiakvaariossa pidettävät kalat ja korallit tulevat, pysyttelee lämpötila n. 23-27asteen paikkeilla ympäri vuoden. Tämä määrittelee akvaarioissa pidettävän optimaalisen lämpötilan, joka olisi syytä pyrkiä pitämään mahdollisimman tasaisena. Koska merivesiakvaariossa pidetään usein tehokasta valaistusta sekä useampaa tekniikkalaitetta vesitilassa, luovat ne yhdessä lämmönlähteitä altaan vedelle.

Lämpötilan tasaisena pitämiseksi, ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa; joko veden lämmittäminen erillisellä lämmittimellä tai veden viilentäminen erillisillä laitteilla. Pienet asteen, parin asteen vaihtelut akvaariovedessä eivät ole haitallisia eliöstölle. Pahempi ongelma ilmenee, jos lämpötila on pitkäkestoisesti yli / alle sallittujen rajojen.
Lämpö.jpg

Lemmikki- ja akvaarioliikkeistä löytyy erilaisia vaihtoehtoja veden lämmittimistä. Yleisin käytössä oleva on lasinen sauvalämmitin. Tämän heikkona puolena on sen rikkoutuminen mahdollisesta siihen kohdistuvasta iskusta. Useammalta valmistajalta löytyy myös lämmitinmalleja, joissa on lasista sauvaa suojaava muovikotelo. Tämä ehkäisee laitteen rikkoutumisia eivätkä eliöt pääse polttamaan itseään lämmittimen kylkeen. Nykyään kaikista lämmitimistä löytyy termostaatti, jolla ne saadaan lämmittämään vesi haluttuun lämpötilaan, vaihtelevasti 0,5 - 1 celciusasteen tarkkuudella.

Kesähelteet tuovat monille merivesiharrastajille hien pintaan. Lämpötilan noustessa yli maksimirajan, alkaa eliöstöä kuolemaan. Ensiapuna voi kokeilla valaistuksen vähentämistä, mutta tässä on oltava tarkka koralleja ajatellen. Korallit kun tarvitsevat elääkseen riittävän määrän valoa. Monet ovat löytäneet apua erilaisista pöytä- / tietokonetuulettimista, jotka tehosta riippuen pudottavat veden lämpötilaa parilla asteella. Kuulostaa vähältä, mutta nämä ovat olleet monille niitä ratkaisevia asteita.

Isompien altaiden sekä suurempaa viilennystarvetta vaativiin altaisiin on kannattavaa asentaa vedenjäähdytin. Altaan vesi pumpataan erillisellä pumpulla jäähdyttimen kennojen läpi, viilentäen sen toivottuun lämpötilaan. Jäähdyttimien etu on niiden tehokkuudessa viilentää vesi aivan kylmäksi asti, olettaen että jäähdytin on mitoitettu altaan vesimäärään sekä toivottuun lämpötilan pudotukseen sopivaksi. Kohtuu kookkaina laitteina ne kuitenkin kuluttavat sähköä, ja tuottavat itsessään lämpöä huoneistoon viilentäessä vettä.

Henkilökohtaiset työkalut