Mitä on merivesi?

MerivesiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Meriveden koostumus.png
Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on suolapitoisen, yhtenäisen vesialueen peitossa ja näitä alueita kutsutaan valtameriksi. Yhtenäisen maantieteellisen rakenteensa vuoksi merivesi on kemialliselta koostumukseltaan melko samanlaista ympäri maailman. Pieniä eroja voi kuitenkin muodostua paikallisesti esimerkiksi jokien laskupaikoissa. Yhtenäinen veden koostumus on positiivinen asia merivesiharrastajan kannalta, sillä merivesiharrastuksessa veden ominaisuudet eivät rajoita erilaisten eliöiden pitämistä samassa järjestelmässä, toisin kuin makeassa vedessä jonka ominaisuudet vaihtelevat suuresti alueittain.

Ionisoppa

Kaikille lienee selvää, että merivesi on suolapitoista, eli merivesi koostuu pääasiassa natrium- ja kloridi-ioneista ja vedestä, mutta todellisuudessa merivesi sisältää natrium- ja kloridi-ionien lisäksi myös kymmeniä muita ioneita, jotka tekevät merivedestä merivettä. Näitä ioneita ovat muun muassa kalsium, magnesium, kalium, jodi ja karbonaatit. Merivettä ei siis saada aikaiseksi sekoittamalla kaupan ruokasuolaa ja vettä keskenään. Sellainen vesi kannattaa jättää perunoiden keittämiseen.

Merivesiharrastusta varten on varta vasten kehitetty synteettisiä suolasekoituksia, jotka sisältävät kaikki tärkeät ainekset keinotekoisen meriveden valmistusta varten. Nämä suolat on valmistettu siten, etteivät ne juuri sisällä ravinteita tai raskasmetalleja ja ovat täten turvallisia riutta-akvaariossa käytettäväksi. Näitä suolaseoksia myydään hyvin varustelluissa akvaarioliikkeissä ja akvaarionettikaupoissa.

Lähteet

Henkilökohtaiset työkalut